Niki Cheong blogging

Celcom stealing Maxis' thunder?

I swear you can’t make these things out. So much so that I had to create a new post for it.

If you read my previous post about Maxis launching the “new” iPhone 3G in Malaysia, I credit the Twitterverse for informing me about the release. Well, apparently, the local Tweeps were enough to set the whole Twitterverse abuzz because #iphoneMalaysia came in second (next to Michael Jackson) as the trend for those few hours.

There are many Twitter monitorings sites around, and I checked out one of them based on a link posted by @hantu, called Twitscoop. Here’s how it looks:

Twitscoop: #iphonemalaysia

Classic!!!!! Tweets re: a Maxis product but look … a Celcom ad! Hahahahahahahaha

4.25pm Malaysian time

Discussion (9)

There are 9 responses to “Celcom stealing Maxis' thunder?”.

  1. laydeh responded:

    · Reply

    i love it how these telcos retaliate within a day or two (in some cases a few hours) to grab any opportunity to steal each other’s thunder. :)

    it’s alwas maxis vs celcom
    celcom vs digi
    very rarely its a maxis vs digi :)

  2. Actually this one was by accident. But it was quite funny how it happened, I thought.

  3. haizc responded:

    · Reply

    Ada satu lagi korang tak tahu pasal celcom….celcom,kalau kau nak tahu,celcom adalah company yang suke menelan duit atau kredit kite….aku nak pasang call me tones dekat handfone aku.bila dah register semua,kira aku dah register la untk pasang call me tones…..celcom telan duit aku tapi tak ada call me tones…aku hantar kod lagu dan send tapi masih tak dapat berapa kali aku send….celcom telan kredit aku bukan RM 3.00,tapi RM 3.45…tak melampau ke…!!! UNTIL NOW !!! Aku x dpt nk buat call me tones…kredit aku dia dah telan…apa lagi….!!! aku beli no. xpac yang baru pun masih sama juga…aku tak tahu kenapa….aku seru kepada semua….jgn bli celcom…..kredit bonus bulanan pun tak ada untuk aku sempena hari jadi aku……x ke menipu namanya……aku benci celcom….!!! siapa yang CEO celcom ni,aku haramkan semua kredit yang dia telan……GOD KNOW WHAT U DO…..U REMEMBER ABOUT THIS….!!!!! BUSTED…!!!! NOW,I’M SO ANTY TO CELCOM…DIGI,MAXIS,U MOBILE IS THE BEST…….GOOD YOUR JOB….CELCOM IS A SELFISH COMPANY…..

  4. hurm..well,i rase u guys need to study about the Telco com.before u guy made decision to use some Telco in malaysia,in example,u kena lah bace dulu term n condition utk Telco u yg u all reg.tu,forsure each com.ada term n condition yg t’sendiri..anyway i’m one of the celcom user,postpaid. but,i xpernah ada prob pun as my bday i’ll get the bonus every year w/out failed,but maybe u blm ckp syarat tempoh 3 bulan kot…and celcom kan ada careline yg u blh buat pertanyaan…hurm..i rasa celcom adalah Telco yg byk ada bonus compare to other Telco..anyway u guys kena lah faham btl2 syarat2nye…

  5. aku pun sama, sakit ati dgn celcom. masa kita guna semuanya manis. setakat yang aku guna aku tak pernah miss bayar bulanan tapi ntah mcm mana sebab aku dah tukar plan lain jadi aku hajat biarlah bil terakhir baru aku bayar. tut-tut baru sebulan lebih tak bayar dah hantar notis siap bagi warning lagi. kalau surat dari celcom takpa tapi ni tak dari agen yang dilantik. aku lihat celcom ni dah macam gengster

    p/s: aku rasa nak cancel jer plan yg baru aku amik ni. nak tukar maxis ker? digi ker ?

  6. Aku dah lebih 10 tahun guna Maxis, nak di cerita pade suatu hari, aku kene tipu sebanyak RM20 pada masa yang same sebab aku topup RM60 pastu tibe2 aku check baki tgk hilang RM20, aku ngan geram aku call center, pastu korang nak tau ape dieorg cakap? dieorg ckp ada masalah system di tower dekat ngan umah aku. Ade ke patut, pastu aku duk maki2 operator tu pastu baru aku dapat balik RM20 aku tu…Cube korang bayangkan kalau ade 100 org yang mengalami masalah mcm aku ni. alangkah kayenya maxis RM20x100 dah RM2000 dapat untung bersih.Tu kalau user tau nak report, kalau tak tau nak report kire maxis untung tanpa pengguna buat panggilan pun…Disebabkan itu, aku terus tukar ke Celcom, lagipun celcom 1 malaysia ade 3G, mane2 pun boleh guna Video Calls.Terpulang la kepade korang sume nak menilai, aku ade member keje ngan Maxis n die pun x gune maxis… sebab ade banyak benda terselindung kat maxis

  7. Erol responded:

    · Reply

    celcom? aku anti celcom. Menyampah dgr nama celcom.

  8. DR BB responded:

    · Reply

    Celcom, Digi, Maxis, Umobile… ermm… kenapa lah korang nie… anti sangat dgn celcom.. baik korang jer bukak telco korang.. baru merasa… aku dah lama dgn celcom lebih dari 13 tahun.. digi aku dah cuba… maxis dah cuba.. tapi masih tak memuaskan… celcom gak aku pilih. sampai hari ini. Loyal to celcom gerenti dpt manfaatnya… lagipun, celcom adalah company under GLC… (korang tak tau GLC, carik dlm google) .. pikirkan lah… maxis.. digi.. (digi dari telenor). U-mobile belum matang lagi… kalau korang susah susah sangat.. ambik Tune Talk.. utk sms and call murah.. tune talk guna celcom network… Wide coverage.. saham Maxis nak jatuh dah.. Celcom makin naik… package pun baik.. kalau korang tak baca betul betul package celcom, rugi bebenor… sebagai rakyat malaysia… aku SOKONG CELCOM……

  9. Celcom User responded:

    · Reply

    Hello Everyone,

    Just to share an experience ngan telco user lain pasal celcom. Celcom actually ada advantage dan disadvantage tapi sampai sekarang I still beleive they will improve. Sebelum ni sy prepaid user…so ke-2 line saya ada. Celcom ada dan Maxis ada. Coverage mmg Maxis kalah la. 3G lgi laa maxis kalah. CS yg ni tak sure sangat. Tapi kalau CS bagus dan coverage tak bagus x guna jugak. Saya ni orang kampung. Kalau balik kampung selalu lalu kut bukit bukau, gunung ganang…so far Celcom line tak pernah putus lagi. Kalau xde line tuh mmg jarang sekali. Dan kalau celcom nyer coverage tak der kat situ…telco lain aper tah lagi.

    Start 4 tahun lepas sy change drp prepaid ker postpaid. yer laa dah kerja so lebih convenience guna postpaid. I’m not a SMS lover so postpaid deal better la. Nak dijadikan cerita saya amik laa deal yg ada xpax pro(P38). Saya register list nombor xpax melalui call. Memang x leh harap. Charge xpax 10 ringgit sebulan dia telan. Tp call rate sama jer. Tiap2 bulan buat report…sama jer x der aper berita and improvement. charge rate sama jer. Hampir 7-8bulan rasa mcm kena tipu tp still bersabar. Then decided nak cancel xpax pro tuh. nak cancel satu hal lagi. tak leh pulak. dia kata kena pergi service center. masa pergi service center baru dia orang bagitau kalau nak register xpax pro kena buat kat kaunter semua benda baru semua charge akan di apply. Register sekali lagi kat kaunter. Skang ni baru betul dia punya rate. Mmg save giler. Seminit 5 sen jer….Call riban2 bil dlm 50-60 ringgit jer…puas hati.

    Pengajaran…kalau nak guna celcom jangan guna CS yg call2 tu. Terus g kaunter. Yg dia over rate tu pun dah refund balik dah…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are bold.

Please copy the string KwIp3h to the field below: